donderdag 12 mei 2011

Release of relatiemanagement

Elke organisatie heeft een geformaliseerd proces dat vastlegt wat wordt aangeschaft in de infrastructuur. Ook wel bekend als configuratie management, met bijbehorende configuratie management  database (CMDB) als centraal register. Door veranderingen in technologie en fusies begint dit systeem echter duidelijk barsten te vertonen waardoor het zicht op de infrastructuur vertroebeld wordt en er niet altijd weloverwogen beslissingen genomen worden. 




Maar misschien moet ik iets uitleggen over de configuratie database, of beter gezegd de veelheid van databases. Een centrale repository, die gebruikt kan worden als betrouwbare bron ontbreekt vaak of is niet volledig. Wel zijn er allerlei verschillende databases, onderdeel van diverse beheeroplossingen die data verkrijgen uit de management interfaces van de infrastructuur. Maar uitwisseling van informatie tussen deze databases i s vaak slecht waardoor de stukjes van de puzzel verspreid zijn. Op de verschillende lagen van it-organisaties kon je dan ook de bekende en altijd aanwezige Excel lijsten tegen die gebruikt worden voor het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Als deze lijsten worden gedeeld en betrouwbaar zijn is dat niet zo'n probleem. Maar vaak zijn ze onvolledig, achterhaald of irrelevant, eigenlijk dus net als de configuratie database.


Service Knowledge Management
Wie bekend is met ITILv3 weet dat bovenstaande precies is waar Service Knowledge Management om gaat. Door de afnemende afhankelijkheid met de hardware, waarbij zelfs de grenzen van het datacenter vervagen, gaat het nu allemaal om de service. De behoefte aan informatie over de infrastructuur is daarmee echter niet minder geworden. Alleen gaat het hierbij meer om de relaties dan het wat en waar van configuratie items. Het gaat dus om een relationele database, die toestaat om data uit verschillende bronnen, welke niet altijd in eigen beheer hoeven te zijn, te consolideren. Dat maakt het mogelijk om op de metadata van de infrastructuur een soort 'data mining' uit te voeren. Door correlatie van gegevens kunnen zodoende patronen herkend worden die helpen in de besluitvorming.

To Excel or not
Dat klinkt revolutionairder dan het in werkelijkheid is omdat de data vaak al aanwezig is of eenvoudig te verkrijgen vanuit de infrastructuur. Achterliggende idee is hergebruik, transformatie en verrijking van de data die opgesloten ligt in verschillende beheersystemen en Excel sheets. Een tegenovergestelde benadering dus van wat in de praktijk gangbaar is door eerst een product te kiezen en dan het probleem erbij te vinden. Meeste it-organisaties hebben dan ook geen gebrek aan instrumentarium maar tasten nog in het duister over de relaties in de infrastructuur. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking bij wijzigingen, die hierdoor niet volledig of ongeautoriseerd zijn en tot verstoringen en extra kosten leiden. Misschien dat release management dan ook beter veranderd kan worden in relatie management.

Application Dependency Mapping
Verschillende leveranciers van Configuration Management oplossingen leveren dan ook een extensie die het mogelijk maakt om deze relaties inzichtelijk te maken. Dit kan vanuit de techniek, waarbij vooral communicatie patronen zichtbaar worden met Application Dependency Mapping. Maar ook handmatig door de organisatorische relaties, welke vaak in de hoofden van mensen of de vele excel sheets zit, vast te leggen in een relationeel model. Een open database(model) die eigen aanpassingen toestaat maakt het mogelijk om een centrale repository te maken. Wie daarin de al aanwezig kennis combineert met gegevens, online verkregen uit de infrastructuur krijgt een orakel dat niet alleen vandaag maar ook morgen beslissingen kan ondersteunen.

Geheim van de keuken
De technieken die gebruikt worden met Application Dependency Mapping hebben grote overeenkomsten met de wijze waarop hackers informatie krijgen. Eenvoudige middelen zoals NETSTAT , TCP suites en dergelijke geven informatie over welke poorten gebruikt worden, met wie applicaties een connectie hebben en de identiteit van een systeem. Correleren van data uit andere management interfaces zoals bijvoorbeeld SNMP en WMI zorgt ervoor dat er relaties gelegd kunnen worden. Helaas kan de effectiviteit hiervan ook beperkt worden door beveiligingsmaatregelen. Ook het feit dat niet alle informatie vanuit de infrastructuur verkregen kunnen worden is een beperking. Combineren van gegevens uit bijvoorbeeld de configuratie database of andere bronnen complementeert dan het beeld.

Value chain
Het groeperen van systemen en applicaties in service ketens op basis van communicatie patronen is de eerste stap naar financiƫle inzichtelijkheid. Het verrijken van deze informatie met gegevens over gebruik en inzet maakt duidelijk waar de waarde in de infrastructuur zit. Verrassend vaak blijken dan essentiƫle onderdelen van de infrastructuur niet redundant. Terwijl maatregelen ter verbetering van de beschikbaarheid zich nog weleens richten op onderdelen die veel minder vaak gebruikt worden. Investering in aanvullingen op configuratie management die de inzichtelijkheid verbeteren laten zich dan ook snel terug verdienen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten