maandag 17 juni 2013

I know what you did last summer

Openbaring van Edward Snowden krijgt angstaanjagende vergelijkingen met deze film. Zelf weet ik niet meer met wie ik  zat te chatten, laat staan dat ik antecedenten van die personen wist. Misschien heb ik wel een ‘like’ gegeven op de facebook pagina van een Al Qaeda terrorist en ligt het enkeltje Guantanamo Bay al klaar. Er ontstaat een Kafkaëske situatie.

Wat ik wel weet is dat afgelopen zomer de niet geautoriseerde versie van PRISM ook druk bezig was om gegevens te verzamelen. Maar na analyse door NCSC was conclusie dat Pobelka geen bedreiging vormde voor de staatsveiligheid. Dat terwijl doel duidelijk gericht was op malversaties van financiële transacties. Opmerkelijk trouwens dat er eerst terughoudendheid bij NCSC was in het aannemen van de 750 GB aan informatie terwijl belastingdienst geen enkele moeite had met gestolen CD’s. Langs de randen van de wet opereren noemde de minister van justitie en veiligheid dat eufemistisch.


Wetten worden echter gemaakt met de consensus van het volk, tenminste in democratische rechtsstaten. En in een land waar de Liberty Bell een historie heeft zorgt luiden ervan dan ook voor ophef. Want Edward is zeker niet de enige die kritiek heeft op de NSA, die volgens de EFF al geruime tijd bezig is om burgers af te luisteren. En laten we Phil Zimmermann niet vergeten die al in 1991 de wereld PGP schonk omdat hij vond dat overheid niet het recht heeft om haar burgers te bespieden. Maar met voorgestelde ontsleutelplicht lijkt overheid het monopolie op geheimen voor zich zelf te willen behouden.


Nu is illusie van privacy op Internet natuurlijk naïef, vorig jaar liet CPB al weten dat de Safe Harbor Principles weinig om het lijf hebben. Toch lijkt regering het EPD door te willen zetten en verplicht ze bedrijven om de privacy te waarborgen terwijl bij overtreding alleen de staatskas schadeloos wordt gesteld. Want waar is onze opt-out nu we wel gepest worden met irritante pop-ups over cookies maar de waarschuwingen zoals: “Pas op, overheid  leest mee!” ontbreken op de sociale netwerken?


Dat Google, Apple en Microsoft bedrijven zijn die verdienen aan onze gegevens is logisch het zijn tenslotte geen socialistische netwerken. Geen filantropische instellingen dus maar berekenende organisaties die makkelijker gegevens overdragen dan belasting betalen. Dat ze als naoorlogse verzetshelden nu wel openheid willen geven komt als mosterd na de maaltijd, net als de ‘verbeteringen’ achteraf als er boetes dreigen. Hele batterijen van hun lobbyisten zijn trouwens de wetgeving rond transparantie en privacy aan het frustreren.


Net als overheden opereren deze bedrijven dus ook lang de randen van de wet en ontstaat het gevoel dat we als burgers aan ons lot overgelaten worden. Want aan welke kant je van de wet staat wordt bepaald door diensten die zich aan het daglicht onttrekken. Donner zei ooit eens dat wetten maken als een worstenfabriek is en het lijkt me nu wel duidelijk welk vlees hier dan in verwerkt wordt. Zou het toevallig zijn dat Edward Snowden zijn onthullingen op de kop af 89 jaar na de sterfdag van Franz Kafka deed?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten